Čuveni vorčester umak poznat je već oko 150 godina. Vodi poreklo iz Engleske, a originalni recept ima samo firma koja ga je prva proizvela, ali ga drži u tajnosti. Doduše, danas niz proizvođača proizvodi vorčester umak, ukus i aroma su slicni, ali je original u Vorčesteru, glavnom gradu istoimene zapadnoengleske grofovije. Jedan od poznatijih proizvođača, firma "Hajnc", navodi da njen umak sadrži sirće, soju, sardele, šećer, pekmez od tamarinda, sirup, so, beli luk, čili, karanfilić i još neke začine, ali, naravno ne otkriva njihove srazmere i postupak pripreme. Neki drugi proizvođači u svojim receptima podrazumevaju i lovor, kapare, korijander, muskatni oraščić, luk kozjak, kari...
Sve u svemu, recept za vorčester umak je tajna. Inače, zna se da je veoma dobar za začinjavanje riblje i mesne salate, raznih ragua i drugih jela, ali ga treba koristiti u umerenim količinama, jer je dosta jak.
U nedostatku originalnog recepta, zanimljiva je i sama istorija vorčester umaka. Kažu, jedan penzionisani službenik indijske kolonijalne uprave dao je stručnjacima za začine iz obližnje firme u Vorčesteru da mu priprave umak po receptu koji je doneo iz Indije. Kada je probao gotov umak bio je veoma razočaran, ni ukus ni miris nisu bili ni približni onom što je zapamtio iz mladosti u Indiji. Odneo je posudu s umakom u ostavu u podrumu i zaboravio na nju. Posle nekoliko godina slučajno ju je pronašao prilikom raspremanja ostave. Bio je nepromenjenog izgleda, pa ga je probao. I, gle, sada su i ukus i miris bili izvanredni, upravo onakvi kakve je zapamtio. Tajna je, ocigledno, bila u odležavanju. Dao je da se umak proizvodi u većim količinama i da odležava određeno vreme. Slava novog umaka, nazvanog vorčester, brzo se proširila po celoj Engleskoj, a zatim i po čitavom svetu.
Нема коментара:
Постави коментар