Kuvano meso, dinstano u velute umaku, začinjeno sokom od limuna i oraščićem; legirano pavlakom i žumancima.
- 1 kg telećeg mesa bez kostiju ili
- 1,5 kg jagnjećeg mesa sa kostima ili
- 2 kg pilećeg mesa sa kostima
za kuvanje:
- po 50 gr
crnog luka
paškanata
peršuna
celera
lovorov list
biber u zrnu
so
za velute sos:
- oko 75 gr putera
- 50 gr brašna
- 1 l fonda od mesa (od kuvanja)
- oko 2,5 dl slatkog mleka
- oko 0,5 dl slatke pavlake
- so
- 100 gr limuna (sok od limuna)
- pola morskog oraščića
za legir:
- 1 dl slatke pavlake
- 2 žumanca
- peršunovo lišće
Meso naliti toplom vodom, dodati korenasto povrće, luk i kuvati dok meso ne omekša. Meso izvaditi iz fonda, fond procediti. Na puteru propržiti brašno, naliti ga fondom, dodati mleko i kuvati na umerenoj temperaturi 15 minuta.
Pripremljen velute procediti, dodati meso i kuvati još nekoliko minuta. Kada se ajmokac prohladi, dodati strugano morsko orašče, so, sok od limuna. Gotovo jelo legirati pavlakom i žumancima neposredno pred serviranje i posuti seckanim peršunovim listom.
Fotografija: nadlanu
Нема коментара:
Постави коментар