Aspik se ubraja u specijalne hladne fondove. Koristi se za dekoraciju predjela, šemiziranje ili kao dekorativno predjelo uz dodatak povrća ili suhomesnatih proizvoda.
Za 5 litara aspika:
- 7 l vode
- 500 gr goveđeg mesa od rebra ili buta isečenog na trake
- 3 kg goveđih kostiju, isečene
- lovorov list, biber u zrnu
- 200 gr šargarepe
- 100 gr peršuna
- 100 gr paškanata
- 100 gr celera
- 100 gr crnog luka, koriste se cele glavice
- 30 gr paradajz-pirea
- so
Za bistrenje aspika:
- 100 gr paradajza isečenog na kriške
- 20 gr paradajz-pirea
- 10 jaja (belanca)
- 5 gr soli
- lovorov list
- 300 gr želatina, staviti ga u hladnu vodu dok potpuno ne omekša
- 5 l fonda
Kosti, meso, povrće i začine kuvati 2 do 3 sata; naliti hladnom vodom i ostaviti da se taloži 15 minuta; fond procediti.
Posebno u posudu staviti belanca, začine, paradajz i oceđen želatin i dobro izmešati dok se belanca ne umute za oko 30%. Belanca sipati u tankom mlazu u 1 l mlakog fonda uz stalno mešanje. Masa za bistrenje sa ovom količinom fonda sipa se u preostali deo fonda, izmeša žicom i zagreva do tačke kuvanja. Masu kuvati još 30 minuta na umerenoj temperaturi.
Da bi imao svetložutu boju dodati i belo vino, sirće i paradajz-pire.
Gotov aspik staviti da se prohladi i taloži 15 do 20 minuta; procediti ga kroz gazu natopljenu toplom vodom i kroz žičanu cediljku i ostaviti da se stegne.
Fotografija: wikipedia
Нема коментара:
Постави коментар