Pesto sos


Pesto je italijanski regionalni specijalitet, koji označava fini umak od zrna pinije i bosiljka, sa maslinovim uljem. Pesto je, zavisno od regije iz koje dolazi rosso (crveni) ili verde (zeleni). Tradicionalno se koristi u italijanskoj i novoj mediteranskoj kuhinji, uglavnom za pravljenje testenine, a može se koristiti i za pripremanje supa, kao dodatak umacima, ali i samostalno na krišku svežeg belog hleba, uz dodatak sira (gorgonzole, camemberta ili bilo kojeg drugog sira s mediteranskog područja).

- 300 g bosiljka
- 200 g pinjola, indijskog oraha ili blanširanog badema
- 3 kašičice krupnije morske soli
- 3 čena belog luka
- 70 g parmezana
- 4 kašike maslinovog ulja


    Sveže listove bosiljka očistite i operite pa stavite u seckalicu ili blender. Dodajte tome pinjole. Umesto pinjola možete koristiti indijski orah ili badem, ali ne pečeni, nego blanširani. U seckalicu zatim stavite čenove belog luka i parmezan, so i na kraju maslinovo ulje. Poklopite seckalicu i uključite da se izmiksira. Miksirajte sve dok se ne pretvori u kremastu masu.

    Gotov pesto genovese sos možete sipati u teglu i držati u frižideru, a najbolji je ako se koristi uz bilo koju testeninu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...