Emilov sos


Sos - umak od račića dinstanih sa dodatkom mleka, brašna, mladog luka, vlašca na puteru; serviran sa kuvanim jajima i pirinčem. 

- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- vlašac
- pera mladog luka
- 150 gr račića
- malo slatkog mleka
- so i biber
- peršunov list
- kuvana jaja isečena na kolutove

    Na puteru propržiti brašno dok ne dobije svetložutu boju, naliti sa malo mleka i kuvati 10 minuta uz stalno mešanje da se ne naprave grudvice: dodati račiće, seckan luk vlašac, pera mladog luka, peršun, začiniti i kuvati još 10 minuta. Na kraju po površini poređati kolutove jaja i servirati sa kuvanim pirinčem.




    Prvi književni pokušaji Emila Zole, začetnika naturalističkog romana u francuskoj književnosti, prošli su uglavnom nezapaženo. Pažnju javnosti skrenuo je na sebe tek kada je objavio knjigu "Price Ninoni" i likovne kritike kojima je zdušno podržao slikara Manea i njegov impresionizam. Ali, pravu slavu mu je doneo prvi veliki naturalistički roman "Tereza Raken". U to vreme njegovu pažnju sve više zaokupljaju naučni radovi Darvina i još nekih naučnika. Zola se usmerava na ispitivanje nagonskog, životinjskog u čoveku, pa je iz tog vremena ostalo zabeleženo da ga je posebno zabavljalo da pronalazi životinjske nagone, ali i sposobnosti, u sebi i svojim bližnjima. Tako se hvalio jednom zaista nesvakidašnjom sposobnošću: čulo mirisa bilo mu je razvijeno kao u najboljeg psa. Da bi to demonstrirao, Zola je iz svog radnog kabineta pogađao koje se jelo priprema u kuhinji, samo na osnovu mirisa koji su tragovima dopirali iz ove, nizom prostorija odvojene odaje. Kažu da je uvek tacno pogadao da li se priprema jelo od piletine, teletine, ribe, paradajza, testenine ili neke druge namirnice. Međutim, jednom se uzalud mučio, nikako nije bio siguran od čega potiču mirisi koji stižu iz kuhinje. Mučen radoznalošću, otišao je da se lično u to uveri i utvrdio da je reč o jednom novom specijalitetu koji se prvi put pripremao u njegovoj kući. U šali, ukućani su sos sa jajima i račićima nazvali "Emilov sos". Ovaj naziv ostao mu je i kasnije, kada je taj jednostavan i ukusan specijalitet postao popularan među Zolinim prijateljima.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...