Grčki plaki

Pasulj na grčki način, kuvan, preliven umakom od paradajza i luka, začinjen origanom, peršunom, smeđim šećerom, cimetom i zapečen u rerni; preliven maslinovim uljem, prohlađen.

- 500 gr pasulja
- 3 kašike ulja
- glavica luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 600g paradajz pirea
- kašika smeđeg šećera od šećerne trske
- kašika origana
- cimet
- 2 kašike peršuna
- morska so


    Potopite pasulj preko noći u vodu. Ocedite, properite i stavite u šerpu prekrivenog vodom. Pustite da proključa, smanjite temperaturu i krčkajte 50 minuta, ili dok ne postane mekan.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Zagrejte ulje u velikoj šerpi i pržite luk i beli luk dok ne postanu mekani ali ne promene boju. Dodajte paradajz pire, kuvajte još minut dodajte sve ostale sastojke i krčkajte 2 do 3 minuta. Bogato začinite, dodajte pasulj i prespite u vatrostalnu posudu. Pecite 1 sat nepoklopljeno i bez mešanja. Pustite da se ohladi, prelijte sa još malo maslinovog ulja i služite.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...