O začinima...

 

Jeste li znali…?

...da je kim najstariji začin pronađen u Europi? Plodovi kima pronađeni su u sojenicama starim više od 5.000 godina.

...da su stotine hiljada robova koji su gradili egipatske piramide dnevno dobijali jednu porciju luka? Luk je zadovoljavao njihovu potrebu za vitaminima.

...da je u antičkoj Grčkoj majoran korišćen za jačanje ljubavne moći?

... da su Rimljani koristili origano za teranje mrava?

... da su u antici biljke vanile bile sredstvo plaćanja? Astečki vladar Montezuma vanilom je naplaćivao poreze.

...da je u srednjem veku krivotvorenje šafrana kažnjavano smrtnom kaznom? Dragoceni je začin u to vreme bio tri puta skuplji od bibera.

... da je u srednjem veku ilegalni uzgoj muškatnog oraščića kažnjavan smrtnom kaznom? Uhvaćenim kradljivcima muškatnog oraščića bila bi odrezana ruka.

...da je u srednjem veku buketić bosiljka značio poziv na ljubavnu igru?

... da su cene začina nekad bile tako visoke jer su bande razbojnika od trgovaca iznuđivale „novac za zaštitu”?

...da se vino ranije mešalo s biberom, cimetom, đumbirom i drugim začinima?

...da je biber kriv za otkrivanje Amerike? Kolumbo je, naime, krenuo na put da bi otkrio Indiju, zemlju bibera, a pri tome je otkrio Ameriku.

...da reč „curry” potiče od južnoindijske tamilske reči „kari” (umak)? Englezi su začin otkrili u 18. veku u južnoj Aziji i preoblikovali su indijsku reč „kari” u „curry”.

... da je prema arheološkim istraživanjima čovek već pre 50.000 godina pokušao da sirovo meso učini ukusnijim pomoću začina?

...da se u antici sto za jelo trljao metvicom kako bi se probudio apetit za mesom?

...da su začini u srednjem veku bili neuporedivo skuplji nego danas? Na primer, protivvrednost 10 dkg muškatnog oraščića iznosila je sedam volova.

...da je prva opširna knjiga o začinskom bilju izdata upravo u 16. veku?

...da je car Karlo Veliki već 812. izdao odredbu o uzgoju začinskog bilja? U odredbi o seoskim imanjima Capitulare de villis vel curtis imperii dao je da se u njegovim vrtovima zasade komorač, žalfija, kim i 70 drugih lekovitih i začinskih biljaka.

...da se u svetu godišnje za začinjavanje jela upotrebi čak 200 miliona kilograma bibera?

...da je beli luk jedan od najstarijih začina? Zbog svog velikog značaja za zdravlje i prehranu već se pre 5.000 godina uzgajao u Egiptu i Kini.

...da je u antičkoj Grčkoj lovor smatran svetim i da je bio posvećen bogu Apolonu? Lovor je bio simbol pobede i snage. Već su 776. godine pre Hrista pobednici Olimpijskih igara primali lovor.

... da su rimske dame iz visokog društva imale svoje navike vezane za začine: klinčiće su žvakale, majoran stavljale u kosu, u vrat utrljavale majčinu dušicu, a na ruke i noge metvicu?

...da je kralj zapadnih gota Alarich za neosvajanje Rima između ostalog tražio i 3.000 funti bibera? Kako njegovoj želji nije u potpunosti udovoljeno, to je značilo početak pada Rimskog carstva.

...kako je u srednjem veku izgledao popis cena barona imenom Ritter von Schweinichen?

1 jaki vol: 11 šilinga

1 funta muškatnog oraščića: 80 šilinga

1 funta đumbira: 1 ovca

...da su kugu koja je u godinama od 1347. do 1350. odnela 25 miliona života u Evropi doneli brodski pacovi sa venecijanskih brodova za prevoz začina?

... zašto su Portugalci, Englezi i Holanđani u Indiji vodili krvave ratove koji su odneli stotine hiljada života? Razlog je bila borba za prevlast u trgovini začinima.

...istoriju paprike? Kolumbo se gorko razočaran vratio iz „Indije” (Amerike) jer nije našao začine. Doneo je samo do tada nepoznatu čili papričicu i novi začin (piment). Nije znao da će čili papričica kultiviranjem postati paprika. Sve što je bilo ljuto tada se nazivalo „pepper” ili na španskom „pimento”. Zato se paprika i u Engleskoj i SAD i danas zove „red pepper”. Od reči „pepper” („peperi”) se tokom vekova na Balkanu razvila reč „pererke”, a u Mađarskoj „paprika”.

... da je grčki istoričar Herodot uz egipatske mumije pronašao kim i cimet?

...da se u vavilonskoj biblioteci s tekstovima na klinastom pismu još 4.000 godina pre Hrista spominju sledeći začini: kardamom, kim, mirođija, komorač, majčina dušica i šafran?​

Izvor: Kotanyi​ 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...