Složenac od makarona i ćufti sa umakom od paradajza, zapečene sa sirevima.
- 500 gr mlevenog mesa
- sredina hleba namočena u mleko ili vodu
- 50 dr dimljene seckane šunke
- seckan crni luk
- jaje
- so
- mleveni biber
- peršunovo lišće
- oko 500 gr paradajza
- bosiljak
- origano
- oko 500 gr makarona
- oko 250 dr sira, gauda ili mocarele
- rendani parmezan
Dobro umesiti mleveno meso, sitno iseckanu dimljenu šunku, sredinu hleba, jaje, sitno iseckani crni luk, malo iseckanog peršuna, soli i bibera. Od ove mase praviti okrugle ćuftice i ispržiti ih na vrelom ulju, najbolje maslinovom. Oljuštiti paradajz, pa sa iseckanom glavicom crnog luka dinstati dok se ne pretvori u gušći sos. Začiniti solju, biberom, origanom i listićima bosioka. Kuvati makarona u kipućoj slanoj vodi 8 minuta, ocediti, preliti mlakom vodom i opet ocediti. U posudu za pečenje staviti malo sosa od paradajza, odozgo makarone, poređati preko njih listiće sira mocarela ili gauda i pržene ćuftice, sve preliti ostatkom sosa. U pećnici zagrejanoj na 200 stepeni peći oko 45 minuta. Kada je jelo zapečeno odozgo posuti struganim parmezanom i poslužiti.
Нема коментара:
Постави коментар