Čvarci kao predjelo

 



ZASEKA jelo od čvaraka, neko ga koristi kao predjelo, a neko kao užinu, uglavnom je to namaz.

Suva mesnata slanina (oko 2 kg), čvarci (2 kg), 2 veće glavice belog luka, mleveni crni biber, aleva paprika (slatka i ljuta); sve se to samelje nekoliko puta u mašini za mlevenje mesa, na kraju se začini, masa ujednači i može da se čuva u tegle i koristi po potrebi. Odlično je za domaću rakiju i vino.




Jedne najprostije POGAČICE sa čvarcima.


    Sastojci: 1 kg brašna, 2 žumanceta, 5 dl mleka, kvasac, mleveni biber, šećer, so i 1 kg čvaraka.


    Kvasac staviti da ukisne na uobičajeni način - malo toplog mleka, so i šećer. Čvarke samleti, dodati brašno, mleko, žumanca, biber i zamesiti testo. Izraditi testo i ostaviti da odleži oko 20 minuta. Testo se razvija oklagijom debljine do pola santimetara. Pogačice se vade čašom i peku oko 20 minuta na temperaturi od 250 stepeni.


Uštipci sa čvarcima


- 500 g brašna

- 3 jaja

- 200 g čvaraka

- 10 g kvasca

- 2 dl mleka

- 5 dl ulja

- so


    Brašno posoliti i dodati kvasac rastopljen u mlakoj vodi. U posebnu posudu sipati mleko i vodu, a zatim dodati brašno i lagano izmešati. Kada se masa sjedini, dodati umućena jaja i čvarke. Testo prekriti salvetom i ostaviti da stoji dva sata na toplom mestu. Potom kašikom vaditi uštipke i pržiti u vrelom dubokom ulju.

Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...