Turska složenica sastavljena od đul – ruže i baste – tučene, odmah kazuje šta je to: goveđa ruža tučena da omekša, pre toga namazana maslinovim uljem, pa ostavljena zimi da stoji tri dana, a leti jedan.
Ovde ću opisati ćulbastiju koja se priprema od mlevenog telećeg mesa.
- 500 gr mlevenog telećeg mesa
- 3 glavice seckanog crnog luka
- 3 čena belog luka
- kašičica aleve paprike
- 1 rendani krompir
- 2 ljute papričice
- so, biber, ulje
- zemička potopljena u mleko i oceđena
- jaje
- 200 gr krompira isečenog na kolutove.
Sve sastojke izmešati, oblikovati ćulbastiju kao biftek, preliti je uljem, poređati krompire i peći u rerni.
Postoje više vrsta jela sa nazivom ćulbastija, jedno od njih je i Ćulbastija Esterhazi. Esterhazi je ime nekadašnje bogate madjarske plemićke porodice. Najčuveniji medju članovima ove porodice bili su Nikolaus Jozef, u čijem zamku je gotovo 30 godina živeo i komponovao čuveni muzičar Hajdn i Nikolaus knez od Esterhazija koji je odbio da se kruniše za madjarskog kralja. Njemu se pripisuje i ova čuvena ćulbastija, jedno od jela poznate madjarske kuhinje.
Ali ovaj specijalitet se priprema od goveđeg mesa u jednom komadu.
Нема коментара:
Постави коментар