Timočki "siročići"



Za ove ćuftice pljeskice, vrlo je bitno da budu male. Prvo se oblikuju sirote loptice, a onda malo spljeskaju da bi dobili "siročiće"... Od malo mesa, više ćuftica pa se čini da ih ima mnooogoooo... 😄

za masu od mlevenog mesa:

- oko 350 gr telećeg ili junećeg mlevenog mesa
- oko 300 gr goveđeg mlevenog mesa
- oko 350 gr svinjskog mlevenog mesa
- oko 250 gr sredine hleba potopljene u mleko
- oko 100 gr crnog luka, sitni sečenog
- mešavina mlevenog bibera
- 1 dl slatke pavlake
- 2 čena belog luka  (ko voli)
- so
- sitno seckano peršunovo lišće ili korijander

     Oblikovati ćufte (ćuftice-pljeskavice) od mesne mase, uvaljati ih u brašno i ispržiti na ulju.Ćufte prebaciti u pleh i peći 1 sat na umerenoj temperaturi.
Napomena: ćuftice se mogu samo ispržiti u ulju bez dodatne termičke obrade ili paniranja.


za paradajz sos:

 - 1 dl ulja​
- oko 70 gr suve slanine​
- 100 gr crnog luka​
- po 100 gr šargarepe, paškanata, celera i peršuna​
- 150 gr brašna​
- 300 dl paradajz-pirea ili oko 500 gr paradajza​
- 2 kašičice šećera​
- so​
- lovorov list i biber u zrnu​
- oko 2 do 3 l vode ili fonda​
- peršunovo lišće ili drugi biljni začini: celerovo lišće, bosiljak, origano.​


    Propržiti slaninu, luk, korenasto povrće, posuti brašnom, začiniti i nastaviti sa prženjem dok brašno ne dobije svtlomrku boju; sipati paradajz i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje tople vode dok povrće ne omekša. U sos dodati malo šećera i soli i kuvati 1 sat na tihoj vatri; gotov sos propasirati i dokuvati još 10 minuta.​

    

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...