Rizoto od telećeg, jagnjećeg, pilećeg ili svinjskog mesa



 Komadi mesa prženi i dinstani sa pirinčem uz dodatak paradajz-pirea, začina, luka, pečuraka (ili bez); formirano i servirano sa parmezanom.

- 500 gr izabranog mesa bez kostiju, sečeno na kocke ili komadiće
- 250 gr crnog luka, sitno seckan
- 1,5 dl ulja
- lovorov list
- so, biber
- oko 2 dl sosa od paradajza
- 150 gr paradajza, oblanširan i očišćen, seckan
- oko 2 do 2,5 l fonda od povrća ili mesa
- peršunovo lišće
- oko 300 gr pirinča
- oko 100 gr parmezana
- 30 gr paradajz-pirea





    Propržiti luk i meso, dodati začine i dinstati uz dolivanje toplog fonda ili vode. Dodati paradajz-pire, paradajz, i pirinač. Dinstati još 5 minuta na tihoj vatri. Naliti sve fondom i kuvati 3 minuta. Rizoto začiniti po ukusu i može se dovršiti dinstanjem u pećnici.

    Gotov rizoto formirati u obliku kupe (nije obavezno), posuti parmezanom i pored sipati sos od paradajza.

    Napomena: za formiranje možete koristiti razne forme, koje se prethodno premažu puterom ili uljem, napune jelom, dobro pritisnu, okrenu i lagano izrući rižoto na tanjir i dekoriše, garnira.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...