- celer 500 gr isečen na kolutove debljine 1 cm, kuvan 10 minuta u slanoj vodi
- kokosovo brašno
- mleveni lešnici
- puter
- so
- jaja
- brašno
- luk vlašac
- peršun i mirođija
- kisela pavlaka
- malo crnog luka
Svaku krišku celera uvaljati u brasno, umakati u umućeno jaje i zatim u mešavinu kokosa i mlevenog lešnika, spustati u vreli buter i proprziti s obe strane.
Za preliv iseckati sitno luk vlašac ili pera mladog crnog luka, peršun i mirođiju i izmešati s pavlakom.
U životu carice Zozefine, žene Napoleona Bonaparte, smenjivali su se periodi sreće i nesreće. Rođena na Martiniku, kao kćer poručnika mornarice, rano se udala. Ali, njen prvi suprug, vikont Aleksandar de Boarnez, završava tragično - na giljotini. Brzo ga je zaboravila i 1796. udaje se, po drugi put, za novu veliku ljubav Napoleona Bonapartu. Posle osam godina braka postaje carica. Ali ovu titulu nije dugo nosila, velika ljubav između nje i Napoleona nestala je kao da je nije ni bilo. Napoleon je tražio raskid braka - zato što carica ne može da rodi prestolonaslednika. Tako je poslednje godine života provela usamljena, u dvorcu Malmahon u blizini Pariza. Jedna od povlastica koju je zadržala bio je njen lični kuvar. Ali obhrvana tugom, nije mnogo marila za trud majstora kulinarstva. Jedno od retkih jela koje bi uspelo da joj izmami nešto što je ličilo na smešak, bio je celer pohovan na poseban način.
U njenu čast, kuvar ga je nazvao "celer a la Žozefina".
Нема коментара:
Постави коментар