Specijalitet planinskih krajeva Istočne Srbije. Ovaj stari specijalitet se priprema od mladog ovčijeg sira neusoljenog i ne starijeg od dva dana. Potrebno je i kukuruzno brašno. Može se koristiti pola kukuruznog i pola pšeničnog brašna. Neko prilikom pripremanja belmuža koristi vodu a neko zagrejano ovčije mleko. U nekim krajevima Srbije koriste kravlji punomasni sir ili ga pomešaju sa ovčijim. Služi se toplo.
BELMUŽ NA PLANINSKI NAČIN
Belmuž je pastirski obrok i jedinstveno ukusan specijalitet Istočne Srbije. U vreme Ðurđevdanskih dana, jedan dan pre Ðurđevdana, Ðurdevština, u selima brdsko planinskog dela vlasotinačko-crnotravskog kraja, bere se cveće, pletu venci i pravi belmuž.
U grupama planinskih zaseoka, uveče se pomuzu ovce, potom podsiri mleko i iz cedila izvadi mladi neslan sir, koji se pre stavljao u kotao. Potom se kotao stavljao na vatru i stvaranjem kašaste mase, obavezno se stavljalo belo, nekad i žuto kukuruzno brašno i potom zasolilo i varjačom mešalo i kuvalo dok potpuno ne ispari voda. Takva kašasta masa - belmuž, posle kuvanja na vatri, služio se na livadi ili za sovrom. Tako se proslavljao dan ovčara - početak muže ovaca, koja je trajala sve do jeseni.
Ovaj recept za belmuž je jedinstven na Jugu Srbije, a postojao je i u selima Zaplanja-podnožja Suve Planine.
- 1 kg mladog, nesoljenog, najbolje ovčijeg sira
- 400 gr kukuruznog brasna
BELMUŽ NA SREDORSKI NAČIN
Jedan litar mleka, 200 grama sira mladog, 10 grama soli, pa se to sve stavi da se kuva obavezno u bakarni kotao na ognjište, meša se varjačom, potom kada se masa iskuva, dodaje se kukuruzno brašno po potrebi. Kada se mešanjem to sve skuva, onda se sipa u tepsiju i kada se ohladi, onda se seče na kocke i služi uz trpezu.
BELMUŽ NA KALANSKI NAČIN
Uzme se sremuš pa se skuva čorba, koja je dobro usoljena, onda se se tome doda ovčje mleko, mlad sir i kukuruzno brašno, pa sve to meša varjačom i dobro iskuva u kotlu na ognjištu.