Teleća šnicla pohovana na bečki način, servirana sa prženim jajetom "na oko", garnirana sardelama i limunom.
- 5 teleće šnicle- 4 kašike brašna
- 4 kašike prezli
- 10 slanih ribljih fileta
- teglica kapara
- limun
- ulje i puter
- so i biber
- 5 jaja
Šnicle izlupati tučkom, pa svaku uvaljati u brašno, umočiti u ulupano jaje i na kraju spustiti u prezle, pa na vrelom ulju ispržiti s obe strane. Posebno ispržiti jaja na oko. Na svaki tanjir staviti po jednu šniclu, odozgo jaje sa malo bibera, a sa strane garnirati slanim sardelama, kaparima i kriškama limuna.
Berlinski diplomata Fridrih fon Holštajn (1837-1909) bio je poznat i kao veliki sladokusac. Međutim, bio je stalno u žurbi i posebno ga je nerviralo što, kako je govorio, ni jedan obrok ne može na miru da pojede komplet, od predjela do deserta. Uvek bi ga neko ili nešto uznemirilo i odvlačilo od stola na koji je njegova kuvarica iznosila najprobranija jela. Stoga joj je jednoga dana dao nalog da odjednom servira i predjelo i jelo, kako bi uspeo da završi ručak za petnaestak minuta, a da se ne odrekne ni jednog dela obroka. Iznela je na sto veliku bečku šniclu prekrivenu jajetom prženim na oko, i garniranu slanim sardelama, kolutovima limuna i kaparima. Gospodaru se obrok dopao i kasnije je često tražio da ga posluže i gostima, samo što se prilog menjao, u svečanijim prilikama dopunjavan je dimljenim lososom i kavijarom. Jelo je postao poznato kao "šnicla Holštajn".