Složenac od goveđeg mesa sa povrćem uz dodatak vode i vinskog sirćeta, kuvan 3 sata.
Staro srpsko jelo nađeno u etnografskim beleškama Vuka Stefanovića Karadžića. Ja sam ga isprobao i odlično je!
- 2 kg goveđeg mesa isečenog kao za ražnjiće
- 500 gr crnog luka
- 4 zelene paprike
- 4 korena paškanata
- 4 krompira
- 4 šargarepe
- koren celera
- so
- 4 lovorova lista
- glavica belog luka
- 2 dl vinskog sirćeta
U posudu za kuvanje staviti sloj mesa (jednu četvrtinu), pa sloj povrća isečenog na kolutove (šargarepa, paprike, krompir, celer, paškanat, crni luk). Na kraju bi trebalo da bude 4 reda mesa i 4 reda povrća. Na sredinu staviti lovorov list i ceo beli luk. Sve začiniti, naliti sa malo vode i dodati vinsko sirće. Kuvati dobro pokriveno oko 3 sata, bez mešanja, samo povremeno prodrmati posudu.